Predstavljena aplikacija “Niš priča”

Aplikacije , Mobilni internet / 21. 08. 2014. / Bloger:

Telekom Srbija i Turistička organizacija Niša predstavili su mobilnu aplikaciju kojom će Niš pričati svoju istoriju. Besplatna aplikacija “Niš priča” posetiocima ovog grada približiće najznačajnije kulturno-istorijske znamenitosti.

NisPrica1

Aplikacija je razvijena primenom koncepta “proširene stvarnosti” koja omogućava da se na jednostavan i zabavan način dobiju osnovne informacije o 50 lokacija u samom Nišu i obližnjim ambijentalnim celinama.

Primenom koncepta „proširene stvarnosti“ možemo u svakom trenutku, ma gde se nalazili, pronaći građevine u našoj neposrednoj blizini i saznati pojedinosti o njihovoj nameni, graditeljima ili zanimljive, a manje poznate istorijske činjenice. Potrebno je samo kameru pametnog telefona usmeriti na objekte u blizini kako bi se otvorio niz kratkih priča o gradskim znamenitostima.

Aplikacija poseduje i audio vodič koji otpočinje naraciju čim posetilac odabere željenu lokaciju. Na taj način, korisnici mogu da se usredsrede na arhitekturu građevina i spomenika, na njihove detalje, a ne samo na ekran telefona. Isto tako, većina lokacija sadrži i fotografije iz ranijih perioda koje prikazuju nekadašnji izgled znamenitosti kao i fotografije starog Niša.

Aplikacija „Niš priča“ izuzetno je jednostavna za korišćenje. Nakon preuzimanja aplikacije, posetilac može da bira da li će u obilazak znamenitosti krenuti koristeći koncept „proširene stvarnosti“, kako bi posetio lokacije u svojoj neposrednoj blizini, ili će se osloniti na unapred određene rute ucrtane na mapi grada. Devet ruta, koje povezuju lokacije u smislene istorijske i ambijentalne celine, vode posetioca kroz burnu prošlost i živopisnu sadašnjost Niša, grada u kojem je prvo naselje nastalo pre četiri hiljade godina.

NisPrica2

Lokacije obuhvaćene aplikacijom „Niš priča“ su: Arheološka sala, Spomenik Konstantina Velikog, Ranovizantijska grobnica, Saborna crkva Svete Trojice, Tvrđava, Hamam, Ćele kula, Sinagoga, Jevrejsko groblje, Česma na Trgu Kralja Milana, Oficirski dom, Niška banja, Narodno pozorište, Lapidarijum, Ulica iz doba Justinijana Prvog, Latinska crkva i mnoge druge.

Aplikacija „Niš priča“ deo je šireg projekta Telekoma Srbija pod nazivom „Grad priča“, koji je već obuhvatio Beograd i Novi Sad, čiji je cilj primena inovativnih rešenja u oblasti turizma i unapređenje turističke ponude u Srbiji. Dostupna na srpskom i engleskom jeziku, aplikacija se može besplatno preuzeti sa Google Play-a i App Store-a za dva najzastupljenija operativna sistema za mobilne uređaje.

Share Button

Ostavi komentar