Prenosivi internet – sve ponude na jednom mestu

Mobilni internet / 05. 08. 2023. / Bloger:

Prednosti koje nam prenosivi internet pruža su velike, a ovo je analiza paketa i cena koja će dati odgovor na sva vaša pitanja o tome koji je prenosivi internet najbolji. Ako smo nešto izostavili, slobodno postavite pitanje u komentaru, brzo ćemo odgovoriti.

Prošlo je vreme kada smo da bi imali internet bili vezani samo za kuću, kabl, ADSL. Danas, sa prenosivim internetom možemo ići na odmor Srbiji, na vikendicu, planinu i uvek imati veliku količinu interneta za zabavu i posao.

Gotovo svi mobilni operateri imaju šta da ponude i zbog same konkurencija velika je trka između njih. Specijalno za vas, odabrali smo najbolje ponude prenosivog interneta i sabrali ih na jednom mestu.

Ugovor na duže ili vikend potreba?

Generalna podela paketa za prenosivi internet zavisi od vaše potreba da stalno imate mobilni internet aktivan ili vam je potreban sa vremena na vreme, što bi se reklo za vikend ili više dana, povremeno.

Češća potreba znači da ste svakog vikenda ili svakog dana, svakog drugog dana u potrebi za internetom koji je prenosiv. Tada je najbolje odlučiti za za paket sa ugovorom, jer je vrlo povoljan. U nastavku više detalja.

Ako recimo imate vikendicu na Kosmaju ili apartman na Zlatiboru i internet vam je potreban jednom mesečno na 2, 3, nekad na 7 dana mesečno, postoji rešenje i za to.

Uređaji

Mobilni prenosivi internet možete koristiti na jednom uređaju, ako recimo karticu ubacite u telefon ili tablet, koji čak možete kupiti uz ugovornu obavezu. Druga opcija je MiFi uređaj, mali prenosivi ruter, koji punite povremeno i sa njega možete deliti internet na čak 16 uređaja (telefona, tableta, laptopova). Idealno je da imate svoj MiFi, kupite na KupujemProdajem sajtu, ili u krajnjem slučaju kupite od operatera. To vam je osnova za lako deljenje prenosivog interneta.

Krenimo sada sa opcijama. Nisu poređane po prioritetu, niti neku favorizujemo, tako da pročitajte sve do kraja i pronađite najbolju opciju za vas.

MTS prenosivi internet – ugovor na 2 godine

Kod mts-a postoji mogućnost prenosivog interneta uz ugovor na 2 godine. Dobijate MiFi za 100 dinara mesečno, a paketi su trenutno:

10 GB – 600 dinara + 100 dinara MiFi = 700 dinara mesečno
50 GB – 1.000 din + 100 din MiFi = 1.100 dinara mesečno
100 GB – 1.500 din + 100 din MiFi = 1.600 dinara mesečno
500 GB – 2.000 din + 100 din MiFi = 2.100 dinara mesečno

Rentiranje MiFi uređaja je prema prikazanom 100 dinara mesečno x 24 meseci, ukupno 2.400 din, što je korektna cena i mislim da na tome ne treba štedeti. Da li se sve ovo isplati? Zavisi od vaših potreba.

Telenor (Yettel) prenosivi internet – ugovor na 2 godine

Kod Yettela je situacija malo drugačija. MiFi je uključen u cenu (praktično košta 1 dinar), najmanji paket je 50 GB, ali postoji ograničenje u brzini. Sada sledi prikaz paketa:

50 GB – 1.000 dinara mesečno – protok do 10 megabita
150 GB – 1.300 dinara – protok do 25 megabita
300 GB – 1.700 dinara – protok do 25 megabita
Neograničen internet – protok 4G

Sada se pitate da li vam je ova brzina (protok) dovoljna? Samo da razjasnimo, 50GB, 150, 300 nije protok nego količina gigabajta koje dobijete, a protok, odnosno brzina je u megabitima prikazana. Koliki je protok potreban? Odgovor je: zavisi koliko je uređaja povezano. Naša neka procena je 5 do 10 megabita po uređaju za komforan rad i zabavu, u ovom slučaju gde je 25 megabita, procena je da mogu idealno 3 uređaja fino da rade i troše predviđenje Gigabajte (50, 150, 300). Pa eto, prema tome procenite okvirno.

Vip (A1) prenosivi internet

Ovde je situacija totalno drugačija. Ne postoji ugovorna obaveza ali ste u obavezi da kupite MiFi ruter koji košta 4.200 dinara i predstavlja samo trošak na početku uz šta dobijete i prvih 7 dana besplatnog interneta. Dalje, aktivirate internet dodatke po danima, a potrošnja je neograničena.

1 dan neograničenog interneta – 250 dinara
2 dana neograničeno – 400 dinara
7 dana neograničeno – 1.000 dinara
30 dana neograničeno – 3.500 dinara

Koliko gigabajta vam je dovoljno?

Vrlo važno pitanje, da li vam treba 5, 10, 150 gigabajta, zavisi od toga koliko se uređaja poveže i šta rade. Najviše troše: Youtube, TikTok, Instagram, Netflix, HBO Max.. odnosno video sadržaj. Sve ostalo troši vrlo malo, tipa: Facebook, Viber, Whatsap.

Ako imate neko dete koje će stalno biti na Youtubu (što nije dobro za zdravlje naravno), računajte barem 3 GB dnevno da će se trošiti. Ako ste neko ko ima 60 godina, povremeno pogleda neki Youtube video, čita vesti, malo koristi Facebook – procena je da će vam i 0.5 GB dnevno biti više nego dovoljno. Ovo sve u slučaju da želite mts ili Yettel (Telenor) prenosivi internet.

Da li vam je internet potreban cele godine?

Ako jeste, onda svakako birate mesečne pakete. Ako nije, onda morate uraditi neku okvirnu analizu, možda će vam ipak Vikend paket više odgovarati.

Ako se recimo odlučite za 50 GB mesečno kod Yettela, vi ste se obavezali da ćete dati 24 x 1.000 dinara, što je 24.000 dinara za 2 godine. Ako sad to uporedimo sa vikend paketima kod Vipa (A1) to vam je 7 meseci neograničenog interneta, koje možete da aktivirate kad hoćete za dve godine, ili recimo da svaki mesec aktivirate paket na po 7 dana interneta.

Mogu se sad raditi još neke kombinacije, tipa 4 puta godišnje na 7 dana (to je 8 puta za dve godine, ukupno 8.000 RSD) i ostaje vam da još 40 puta za dve godine (20 puta godišnje, odnosno skoro 2 puta mesečno) aktivirate paket neograničenog interneta na 2 dana. Sve zavisi od vaše matematike i potreba.

Nadao se da je tekst bio od koristi. Imajte na umu da se cene paketa povremeno menjaju, pa je najbolje proveriti sa operaterima. Ako smo nešto zaboravili da napišemo, slobodno postavite pitanje u komentaru, brzo ćemo odgovoriti.

Share Button

Slede komentari
  1. JOVANOVIC

    POSTOVANJE….MOLIO BIH VAS ZA INFORMACIJU ILI PREDLOG …ZIVIM U INOSTRANSTVU I DOLAZIM OKO 15.JULA KUCI NA ODMOR OKO 3 NEDELJE..TACNIJE U PANCEVU …ZELEO BIH DA GLEDAM IPTV I DA KORISTIM MOBILNI TELEFON…DALI POSTOJI NEKA MOGUCNOST DA SE UZME INTERNET ZA TE 3 NEDELJE ILI MESEC DANA ISTA JE VASA PREPORUKA…UNAPRED ZAHVALAN

Ostavi komentar