Kako da izvršite plaćanje računa online, preko interneta

Aplikacije , Izdvajamo / 25. 03. 2020. / Bloger:

Već nekoliko godina težim tome da sve račune plaćam od kuće, bez čekanja u redu i po mogućstvu bez provizije. Moram da priznam da po nekad i volim da odem do Pošte ili Banke, čisto zbog socijalizacije, ali, priznaćete to je vrlo često gubljenje vremena. OK, dobra bankarska službenica može biti takođe motivator.

Izvor: PixaBay

Banke umeju biti bezobrazne sa provizijama, posebno ako ste u “tuđoj banci” ili novokreiranim nezavisnim šalteri za plaćanje računa, gde osim što morate otići fizički, provizije često mogu biti bezobrazno visoke, od 50 do 100 dinara. Za 3 računa to je najmanje 150 do 300 dinara. Ipak, nije sve u novcu. Svakako jeste i do uštede vremena, ili i do same preventive i zdravlja, recimo u doba Koronavirusa. Zato, donosim vam najsvežije savete kako plaćati račune za telefon, ali i one ostale, online, sa ili bez provizije.

Nemam fiksni telefon, niti sam više korisnik MTS mreže, tako da nisam u toku kako plaćati njihove račune. Ali generalno gledano, preneću vam nekoliko dobrih saveta za ostale, uključujući delom i pomenute.

Plaćanje računa online

Plaćanje računa online u suštini mogu podeliti na tri tipa:

 • Plaćanje direktno po e-računu (bez provizije)
 • Plaćanje putem mobilne aplikacije
 • Plaćanje putem web aplikacije


Plaćanje direktno po e-računu

Definitivno moja omiljena opcija. Jedan broj telefona imam u Vip mreži, a drugi u Telenor mreži. U oba slučaja, u kontaktu sa njihovim call centrima, naglasio sam da želim da primam e-račun. Od tog momenta nema više papira, nema slanja pošte u moje fizičko sanduče u zgradi, nema seče drveća. Računi pristižu na email i bukvalno jednim klikom mogu biti plaćeni.

Telenor e-račun

Ovde postoji jedan preduslov, a to je da imate Visa ili MasterCard karticu za plaćanje. U oba moja slučaja, Telenor ili Vip mreže, kada pristigne e-račun, dobićete PDF račun identičan onom koji dobijate putem pošte, gde možete videti sve detalje vaše potrošnje. U samom emailu možete kliknuti i uneti podatke vaše platnekartice, i time platiti račun, bez provizije.

Odmah na email dobijam potvrdu da je račun plaćen. Naglašavam: preduslov je da imate Visa ili MasterCard karticu, naravno sa opcijom plaćanja putem interneta, što danas gotovo sve kartice imaju. Do duše, za Dina karticu nisam siguran, a i ko to uopšte koristi.

Telenor daje opciju da sačuvate karticu kojom ste platili, potpuno bezbedno, i time praktično dodatno olakšate da plaćanje naredni put ide na jedan klik.

Mts je neko vreme imao ovu opciju, ali na njihovom sajtu, uz logovanje i ostale peripetije, a onda, umesto da je unaprede, tu opciju su, verovali ili ne ukinuli i time otišli korak unazad.

Vip e-račun

Sad ćete se pitati, dali EPS dostavlja račune za struju putem interneta ili Infostan Beograd dostavljaju račune na email: odgovor je NE JOŠ, ali postoji i rešenje za njih.

Plaćanje putem mobilne aplikacije

U slučaju da plaćate Kasko, račun za struju, Infostan pa čak i mts račun jer nemaju trenutno opiju e-računa (hahaha), plaćanje možete vršiti preko mobilne e-banking aplikacije svoje banke. Da, ovde je preduslov da vaša banka podržava plaćanje putem mobilne aplikacije, ali obzirom u kojoj godini živimo, normalno je da svaka banka to ima. Ja lično imam iskustva sa Mobi bankom (ex Telenor banka) i Intesa bankom. Malo više volim aplikaciju Mobi banke, ali su obe naravno funkcionalne.

E sada, tu imate tri opcije:

 • e-uplatnica
 • trajni nalog
 • račun na klik

Ja sam veliki fan ove poslednje opcije jer me najviše podseća na e-račun zbog jednostavne uplate na klik. Ipak, tu je prvi korak jako bitan, a to je preduslov da vaša banka to podržava i za koga podržava. Primera radi, Mobi banka (ex Telenor banka) podržava ovu opciju za Telenor račune, Vip Mobile račune, Infostan (Beograd), Elektroprivredu (računi za struju), Unicef.. Jednom se unosi broj vašeg ugovora i već od sledećeg meseca možete dobijati račune u inbox vaše aplikacije i plaćati jednim klikom kroz aplikaciju. Napomena: pomenuti slučaj se odnosi na Mobi banku i tu se takođe raspitajte da li vaša banka ovo podržava.

Računi na klik Mobi banke

Trajni nalog je slična opcija, gde podešavate kome plaćate račun, kog datuma i po kojoj sumi. Moram priznati da sam ovu opciju manje koristio i ne vidim prednosti, odnosno čini mi se da je manja kontrola sa moje strane, nego račun na klik. Ali da ne grešim dušu, moguće da će vam ova opcija odgovarati.

E-uplatnica je najklasičniji način plaćanja putem aplikacije gde unosite sve podatke, kao da popunjavate uplatnicu. Jedini preduslov je da imate novac na računu (hehe).

Plaćanje putem web aplikacije

Manje više sve je isto kao kod mobilne, samo što pristupate sa računara. Naravno, računi se mogu plaćati online i preko tableta, ali često ni sajtovi a ni mobilne aplikacije nisu posebno prilagođene tablet uređajima (slučaj Komercijalne banke). Razlog leži u podatku da tek 2-3 % ljudi pristupa sajtovima putem tableta.

Računi na klik Mobi banke

Zaključak

Ukoliko do sada niste primali e-račune Vipa i Telenora, krajnje je vreme da počnete. Zato, pozovite call centar Telenora (0639000) ili Vip Mobile (0601234) i aktivirajte e-račune.

Drugi svakako važni kontakt je vaša banka i aktivacija mobilne ili web aplikacije (zavisno kako vam je lakše da plaćate).

Kad dobijete e-račun spasili ste drvo

Da li je moguće platiti račune bez provizije? Praktično DA u slučaju e-računa ali u bilo kom drugom slučaju ne! Ono na šta možete uticati je visina provizije. Na primer, neke banke, koje mesečno naplaćuju održavanje 300 dinara, a daju 10 ili 20 uplata bez dodatnih troškova, u praksi daju matematiku da će vam provizija po uplati biti 30 dinara (300:10) ili 15 dinara (300:20) ako na taj način računate. Kako god, to su male cifre, ključna poenta je uštedeti vreme, ne šetati u doba Korone i sve završiti putem interneta, kada ga već imamo.

Ukoliko imate drugačije, lošije, detaljnije iskustvo, budite slobodni da ostavite komentar ispod ovog teksta.

#OstaniKodKuće

Share Button

13 Komentara
 1. MONI

  Članak je odlično ilustrvan i dobro uputvo za online plačanja.
  Pozdrav Moni

 2. Danijel

  Ne razumem!?
  Je l’ se instalira taj ABS i kako to funkcionise il’ nesto drugo? Ne kontam kako placati racune? 🤔

 3. Nebojsa

  Jel postoji mogucnost da se racuni u Srbiji placaju online iz inostranstva?

 4. Maja

  Evo ja koristim Dinu austrijske banke jer mi nikad nije zabagovala, dok Master jeste vise puta i obozavam svoju karticu! <3

 5. Од данас Интеза наплаћује прозивију на сва плаћања из е-банкинга.

 6. Batica

  iznenadila me banka intesa uvela proviziju na on -line plaćanje računa.
  moram da je “batalim”, ionako sam kod njih decenijama,,,,,

 7. БО.

  Плачање домаћих рачуна из иностранства (ЕУ), попут ЕПС рачуна за струју, пореза на имовину, итд. је још увек немогуће. Коме да се припише тај недостатак, дали можда неспособном кадру?

 8. Draga Vukic Pantelic

  Dobro.moje znam ali sta treba imati od C. Banke of Amerika da mogu platiti proviziju koju traze onlajn

 9. Dragana

  Kako mi koji zivimo u inostranstvu mozemo da platimo racune za struju i info stan .Mi ne mozemo sa nasim telefonima da downlodujemo vase aplikacije

 10. Danijela

  Da li mogu racune da placam online ?Posto ne zivim u Srbiji ?

 11. Miki

  Otp dosad 29 din, a sada 45, ko te pita, plaćaj…

 12. Ivana aaaaa

  Prvi put sam platila racune online. Posle sam videla da je na svakom bilo upisano moje ime kao uplatilac a ustvari se svi racuni vode na supruga . Da li ce biti problem zbog toga? Hvala

 13. Mali

  Iz inostranstva je lako preneti novac za racune najmanji procenat ubedljivo drzi dina postanske stedinonice.
  https://tizi.posted.co.rs/tizi
  Takodje mobi banka moze da se koristi sa nula procenta prilikom placanja uz mesecno odrzavanje koje je 400 RDS.
  Postoji jos sjajnih opcija za slanje novca, gde cak nema procenta jedino sto vam je potrebno da imate osobu koja je u zemlji.
  Trenutno pisem kod za app koja ce moci uz 2 dolara mesecno da radi prenos novca gde god pozelire. Firma i dozvole su tu cak sam dobio kasu koja radi prenos i mocice da se kupi uredjaj koji sadrzi zvanicni fiskal kod iz maja pretprosle godine.
  L-PFR_Android_IT-Creator (e fiskal)
  Sve po jusu do tada pozdrav Mali.

Ostavi komentar