Šta nam donosi 4G tehnologija

Mobilna Telefonija , Mobilni internet / 19. 10. 2012. / Bloger:

U proteklom periodu telekomunikacioni operatori u Srbiji isprobavali su četvrtu generaciju mobilne telefonije koja omogućuje znatno veće brzine interneta u odnosu na trenutnu 3G tehnologiju.

Mobilni operatori su uspešno realizovali testiranja tako da je jedina prepreka uvođenju 4G tehnologije izdavanje licence kojom se odobrava upotreba LTE tehnologije i novih frekvencijskih opsega. Nakon toga bi usledila instalacija 4G tehnologije i time bi počela primena najsavremenije generacije mobilne telefonije.

4g mreza

Ovo je u izjavi za naš blog potvrdio i Nenad Zeljković, direktor Sektora  za planiranje i razvoj pristupne telekomunikacione mreže u Telekomu Srbija, rekavši da je Telekom još u aprilu 2011. godine bio prvi telekomunikacioni operator u regionu jugoistočne Evrope koji je u realnim uslovima sproveo testiranje 4G mreže mobilne telefonije.

Tokom dvomesečnog testiranja, Telekom Srbija je sarađivao sa tri proizvođača opreme – kompanijama Ericsson, Huawei i Nokia Siemens Networks koje su instalirale svoju opremu na više lokacija u Beogradu. Uspešna testiranja pokazala su da je mreža Telekoma Srbija u potpunosti spremna za uvođenje LTE tehnologije i pokretanje naredne generacije mobilne telefonije.

Pomenuta LTE tehnologija je zapravo najnovija tehnologija mobilne komunikacije koja je namenjena prenosu velikih količina podataka na najefikasniji način kada su u pitanju troškovi i potrošnja energije. Ovom tehnologijom ostvaruje se veće korišćenje zahtevnih mobilnih servisa poput  gledanja HD televizije na mobilnim uređajima, igranje igara ili video striming.

Standardi u pogledu brzine kod 4G servisa iznose 100 Mbit/s za komunikaciju iz npr. vozila u pokretu i 1 Gbit/s u stanju mirovanja.

Lider u razvoju LTE tehnologije je kompanija Ericsson, koja je još 2009. godine u Stokholmu lansirala prvu 4G komercijalnu mrežu na svetu. U nama susednoj Hrvatskoj, 4G mreža puštena je u rad u martu 2012. godine sa baznim stanicama lociranim u četiri najveća grada.

Imajući u vidu da je trenutno samo deo frekvencija predviđen za korišćenje 4G tehnologije, tek nakon završetka procesa digitalizacije koji je predviđen za 2014. godinu, biće omogućena upotreba šireg frekvencijskog opsega i 4G telefona i u našoj zemlji.

Foto: crave.cnet.co.uk

Autor: Damir Petkovski

Share Button

Ostavi komentar