Deo Beograda i Pančevo dobijaju ultra brzi Vip internet

Mobilni internet / 24. 03. 2015. / Bloger:

Vip je danas pustio u rad 4G LTE ultra brzu mrežu koja je teoretski 15 puta brža nego prosečan ADSL priključak. U teoriji je daunloud podataka 150 megabita u sekundi, a aploud 50, čime je Vip postao prva mobilna mreža sa najnovijom 4G tehnologijom za komercijalnu upotrebu koja kreće od 1. aprila 2015.

4glte-vip1

U prvoj fazi su 4G LTE mrežom pokriveni strogi centar Beograda i veliki deo Novog Beograda. Kao test u manjoj sredini, 4G signala će biti i u Pančevu, na čijoj teritoriji takođe postoje nove bazne stanice i jako dobra pokrivenost.

U narednoj fazi, 2. maja, biće povećana pokrivenost u Beogradu, na Zlatiboru i Kopaoniku.

Dejan Kastelic, direktor/CTO Vip mobile, ukazao je na tehničke karakteristike ove najsavremenije tehnologije. ,,U teoriji, maksimalne brzine idu i do 150 Mbps, a Vipovi korisnici će u proseku moći da koriste brzine preuzimanja sadržaja između 40 i 60 Mbps, što je više nego trostruko brže od postojeće 3G mreže. Zahvaljujući kapacitetu nove tehnologije, korisnici stiču utisak praktično trenutnog pristupa internetu i preuzimanja velikih i zahtevnih aplikacija, gledanja i deljenja HD i Full HD video materijala’’, objasnio je Kastelic.

4glte-vip3

4G LTE mreža će raditi SAMO sa novim SIM karticama

Postoje i dva preduslova da uživate u 4G brzom internetu: nova SIM kartica i smartfon nove generacije.

Ukoliko ste korisnik Vip-a, vaša stara SIM kartica trenutno ne podržava 4G LTE mrežu. Iz tog razloga, počev od 1. aprila Vip će početi sa pozivanjem postpejd korisnika sa kompatibilnim uređajima da u Vip centrima u Beogradu i Pančevu besplatno zamene svoje SIM kartice za one koje podržavaju 4G LTE brzine. Odabrani 4G LTE postpejd korisnici će u toku aprila moći besplatno da testiraju 4G LTE mrežu i da podele svoja iskustva putem društvenih mreža. Svi novi korisnici koji kupe telefon koji podržava 4G, dobiće automatski nove SIM kartice.

4glte-vip2

Ukoliko koristite neki od starijih modela telefona (smartfona) i slučajno imate novu SIM karticu, nećete moći da osetite čari 4G LTE brzine sve dok ne kupite i smartfon koji ovaj brzi protok podržava.

Pojedini delovi Srbije i dalje na 2G mreži

Dok je Beograd pojačan 4G signalom, neki delovi Srbije i dalje nemaju ni 3G, odnosno brzina interneta je i do 20 puta manja nego prosečan ADSL. Ipak, iz Vipa poručuju da će 2G signal biti zamenjen 3G mrežom i da je trenutno targetirano 800 lokacija u Srbiji u kojima će se desiti jačanje infrakstrukture.

Ako ste se ikad pitali kako se odeđuje gde će biti brza a gde sporija mreža, odgovor leži u prostoj statistici. Bazne stanice beleže opterećenje saobraćaja, logično gde je više ljudi, samim tim i uređaja, opterećenje je veće, pa su samim tim te lokacije prve na listi za unapređenje. Svaka nova tehnologija je ujedno i investicija, a investicija se vraća tamo gde je najviše pretplatnika.

Share Button

4 Komentara

Ostavi komentar