5G mreža u Srbiji

Prvo na šta pomislimo kad čujemo 5G mreža je da je ova nova tehnologija veoma opasna za zdravlje i bezbednost ljudi. Koincidencija pojave Korona virusa sa puštanjem u rad prve 5G mobilne mreže izazvala je brojne polemike širom sveta i to slobodno mogu da kažem brzinom koju 5G mreža omogućava.

Pored povezanosti sa Koronom na društvenim mrežama i na pojedinim Youtube kanalima, pojavile su se lažne vesti kako su jata ptica uginula zbog korišćenja novih tehnologija, kako se virus Korone brže širi, ili čak kako je 5G mreža direktan stvaralac virusa, kako uzrokuje požare, druge nepogode, izaziva rak ili mentalne bolesti, da suši drveće, itd.

Nijedna od ovih vesti ni tvrdnji nije bila niti je tačna. Fabrikovana je, ili utemeljena na lažima i predrasudama. Postoji čak i mišljenje (kontra teorija zavera ili teorija zavere o teoriji zavere) da ovakve lažne vesti kreiraju i plasiraju manje kompanije koje će izgubiti svoje parče kolača u svetu mobilnih i internet tehnologija jer nisu u stanju da ih plate, primene i pruže svojim korisnicima.

Ono na čemu se temelji i što budi najveću skepsu jeste dužina talasa odnosno frekventni opseg na kojoj ova mreža radi. Zračenje koje ovi talasi šire još uvek nije dovoljno ispitano, mada nema direktnih pokazatelja da utiče na zdravlje ljudi, pa ni drugog živog sveta. Ipak to može eventualno biti razlog pribojavanja od 5G mreže. S druge strane i talasi ranijiih G mreža imali su određeno zračenje, pa se nije vodila takva anti kampanja protiv njih.

I onda nameće se pitanje:

Šta je 5G mreža?

5G mreža je direktna naslednica 4G mobilne mreže koja je naravno naslednik 3G mreže itd. Dakle peta generacija ove tehnologije. Očekivan i prirodan razvoj tehnologija.

Kao i prethodne generacije i ova se zansiva na jezgru gde se sve procesuira i antenskim podstanicama koje porkrivaju određeno područje.

Ono u čemu se 5G mreža razlikuje je u tzv. mikroćelijama. To je sistem malih baznih stanica postavljenih na svakih 100-300 metara, koje zrače malu snagu – do 1 W, i rade u mikrotalasnom delu spektra.

Njen primarni cilj je da obezbedi bolju, bržu, kvalitetniju internet vezu među korisnicima. Ovim se otvaraju mnoge tehnološke mogućnosti kako pojedincima, tako i kompanijama koje će imati veću i širu korist odnosno implementaciju novih tehnologija.

Latencija odnosno brzina prenosa signala sa jednog uređaja na drugi je ono što najbolje pokazuje koliko je razlika između prethodnih generacija i ove. Tako je  latencija 3G mreže iznosila je 100 milisekundi, 4G mreže 50 ms, dok je će latencija 5G mreže svega 1 ms.

Gejmere će ova nova tehnologija posebno obradovati. Ali korist neće imati samo gejmeri. Do tektosnkih promena će doći u auto industriji, zdravstvu, modi, umetnosti, dizajna i mnogo čemu još. Granica nema.

Ono što se vremenom pokazalo kao problem u starijim generacijama mobilnih mreža pored brzine protoka podataka je i mogućnost tj. ograničenost u istovremenom povezivanju određenog broja korisnika. Upravo taj problem 5G tehnologija rešava.

Ono što je do sada bilo rezervisano skoro pa isključivo za mobilne telefone, sada će se proširiti na veliki broj drugih uređaja koji će koristiti prenos podataka. Jedan od primera je recimo pametna odeća, koja će moći da prati zdravstveno stanje korisnika, konkretno nivo šećera u krivi, ali i druge zdravstvene parametre. Naravno to nije jedina primena ovih tehnologija. Pored pametne odeće imaćemo pametna kola, pametne pakete, pametni nameštaj čitave kuće i stanove. Spektar je širok i da to već sve postoji, ali biće ga sve više, a to trenutne mobilne mreže ne bi mogle da podrže.

Da li postoji 5G mreža u Srbiji?

Ako vas zanima gde sve ima 5G mreža, da li ih ima u Srbiji ili koliko su rasprostranjene na raspolaganju vam je svetska mapa 5G mreža.

Ono što je evidentno iz ove mape je da je samo Beograd, pokriven 5G mrežom. I to samo neki delovi. Vremenom proširiće se na druge veće gradove. I to ne znači da će na tome ostati. Širiće se po potrebi industrije i korisnika. Ali dovodi u pitanje potrebu da budete među prvima koji će se zapljunuti i kupiti 5G telefon ili neki drugi pametni uređaj koji koristi ovu novu tehnologiju. Jer taj telefon će biti komad zastarele tehnologije u trenutku kad 5G mreža bude u potpunosti pokrila svaki urbani možda i ruralni kutak Srbije. A naravno da ćete želeti nešto savremenije u svojim rukama u tom trenutku. Zato strpljenja.

Kao i u svemu što je novo i ovoj novoj tehnologiji treba dati prostora da se razvija, širi, da učvrsti svoje postojanje u svakodnevnom životu i onda je naravno iskoristiti maksimalno što možemo.

Na državi Srbiji je da obezbedi povoljne uslove za razvoj ove tehnologije. Još 2018. godine je Srbija usvojila strategiju za razvoj 5G tehnologije.

Vlada Srbije je u julu 2020, usvojila i Uredbu o utvrđivanju Plana namene radio-frekvencijskih opsega 5G mreže na predlog RATEL-a, koji će biti jedan od ključnih institucija u tom procesu. Na aukciji u Srbiji, biće ponuđen radio-frekvencijski opseg između 3,4  do 3,8 giga herca (GHz) što se može smatrati srednjim frekvencijama.

Stvarna štetnost 5G tehnologija

Što se tiče zdravlja ljudi i okoline, ove frekvencije su znatno iznad onih koje već koristimo kao što su Wi-Fi i mikrotalasna pećnica, a koje same po sebi imaju i veće zračenje. Pa opet i te tehnologije su prihvaćene od strane Svetske zdravstvene organizacije. Učestalost antena koje koristi 5G tehnologija biće umerena u urbanim sredinama, u industrijskim malo gušća, tako da pravog razloga za brigu nema.

Svetska zdravstvena organizacija navodi na zvaničnom sajtu da „do danas i nakon dosta sprovedenih istraživanja, nijedan štetni uticaj na zdravlje nije uzročno povezan sa izlaganjem bežičnim tehnologijama“.

Ono što se dešava našem telu prilikom izlaganju nejonizujućem zračenju koje 5G tehnologija širi, je porast temperature tela. Ljudsko telo kao i prilikom vežbanja, odnosno pojačane fizike aktivnosti u stanju je da reguliše manje temperaturne oscilacije. Naravno ako se pređe prag izloženosti nejonizujućem zračenju, može doći do oštećenja tkiva i toplotnog udara.

Zato je Međunarodna komisija za zaštitu od nejonizujućih zračenja izdala upozorenje odnosno ograničenja, uz pojašnjenje da 5G tehnologija ne šteti prirodi i ljudima ako se nadležni pridržavaju uputstava koje im ova organizacija pruža.

Ova organizacija je nezavisno telo i priznata je od strane Svetske zdravstvene organizacije.

Treba napomenuti takođe da zračenje koje proizvodi telefon odnosno neki drugi uređaj ne zavisi od mreže koju koristi već od same snage telefona.  Sa upotrebom 5G tehnologija to zračenje se čak smanjuje.

U RATEL-u navode i da će koristiti sistem za stalno merenje nivoa elektromagnetnog polja u urbanim sredinama. Sistem se sastoji od mreže senzora postavljenih na lokacijama od posebnog značaja, kao što su bolnice, vrtići, škole, studentski domovi, tržni centri i drugi objekti.

Potreba za 5G mrežom je evidentna. Već sada mobilni operateri sa velikim poteškoćama obezbeđuju korisnicima ujednačen i maksimalan kvalitet usluga koje korisnici plaćaju. Do toga dolazi jer je trenutna tehnologija skoro pa dostigla svoj maksimum. 5G mreža je u stanju da probleme preopterećenja prevaziđe i da korisnicima pruži neometan rad u bilo kojoj aplikaciji ili platformi koristeći mobilne mreže.

Uz velike brzine, minimalna kašnjenja, ujednačen kvalitet uspostavljene veze, 5G mreža će proširiti mobilnost u nove životne sfere. 5G mreža će tako uticati na sve vrste prevoza, na zdravstvo, na poljoprivredu, logistiku na sam život kao takav.

Kao država, Srbija mora uskočiti što pre u ovaj voz ili će biti kasno. Ovo je tehnologija koja će oblikovati naredne decenije u životu ljudi. A ako je nešto sigurno kao promena u čovečanstvu to je stalni razvoj tehnologija. Budućnost počinje već danas. Sutra je već daleka prošlost.

Mladen Lukešević

Share Button

Slede komentari
  1. Mali

    Brza ok je a ko ovo povezuje sa vakcinama, gresi. Ne zelis vakcinu imas pravo na portalu uprave se vidi jasno. prekoveze@abv.bg

Ostavi komentar