5 najčešćih pitanja o mobilnom internetu

Mobilni internet / 31. 08. 2013. / Bloger:

Mobilni internet mnogi i dalje smatraju “mačkom u džaku”. Postoje predrasude da mobilni internet donosi i mnogo problema. U poslednje vreme su me ljudi pitali neke vrlo praktične stvari o mts mobilnom internetu , što mi je pomoglo da bolje razumem probleme i dosadašnja loša iskustva. Sledi 5 pitanja, a odgovori i saveti su bazirani isključivo na praktičnom dvomesečnom korišćenju mts mobilnog interneta.

mtsmobilniusbs

Da li će mts mobilni internet biti brz kao ADSL?

Primarno zavisi od područja u kome se nalazite. Gotovo svi gradovi u Srbiji, pa i mnoga manja mesta, imaju 3G internet, što vam garantuje i veću brzinu. Prema mom dosadašanjem iskustvu, svaka lokacija koja je pokrivena 3G netom imala je i jako brz prenos podataka (minimum 2 Mb/s). Korišćenje je toj situaciji vrlo lagodno, čak i bolje od ADSL konekcije jer teoretski protok ume da bude i 2 do 3 puta veći. Ipak, postoje područja koja nisu pokrivena 3G signalom, u mom slučaju Borsko jezero, gde je maksimalna brzina prenosa EDGE protok, pa iako je modem brz, protok interneta je praktično manji, odnosno oko 250 Kb/s. Ukoliko ste često na takvoj lokaciji onda je mobilni internet pravo mučenje. Idealno je da proverite mapu pokrivenosti i vidite gde se nalazi vaša lokacija ili da pogledate nekoliko testova o kojima sam već pisao.

Koji bi mi paket najviše odgovarao?

Zavisi od vaših navika i potreba. Ukoliko pre svega želite da koristite internet kao ležernu zabavu, gledate youtube klipove, često ste na Fejsbuku, skidate muziku.. definitivno morate uzeti najveći paket koji postoji. Ukoliko su vam aktivnosti vezane za proveru emailova, online dokumenata, povremeno praćenje društvenih mreža, 2 do 3 sata interneta dnevno, biće vam i 3 GB interneta sasvim dovoljno. Posebno obratite pažnju na aktivne promo ponude i popuste od 50%.

Da li mogu da pratim potrošnju mts mobilnog interneta?

Da, vrlo jednostavno, putem programa koji vam inače služi i za konektovanje na mts mobilni internet. Statistika se može pratiti dnevno, mesečno, godišnje, tako da tačno imate uvid, na primer za tekući mesec koliko ste interneta potrošili i koliko vam je interneta ostalo. Pored toga, kada potrošite tačno 50% paketa, pristiže vam email obaveštenje. Identična akcija se dešava i kada ste na pri samom kraju paketa, a pored te informacije dobijate i instrukcije za kupovinu dodatnih megabajta u tekućem mesecu.

mtsinternetpodaci

Koliko košta mobilni usb modem?

Na postpaid paketu on je besplatan, odnosno naplaćuje se par stotina dinara u prvom mesecu za neku vrstu sklapanja ugovora. Praktično gledano mobilni usb modem nije dodatna investicija i uključen je u odabrani paket.

Da li se prekoračenje internet paketa automatski naplaćuje?

Ništa se ne može dodatno naplatiti, samo vam internet postaje jako spor, praktično beskorisan za rad (teško je i email proveriti). Ipak, ako dobro odaberete paket, nećete imati nikakvih problema.

Ukoliko imate dodatnih pitanja ili nedoumica oko praktičnog korišćenja, slobodno ostavite komentar.

Autor: Miloš Petrović

Share Button

Slede komentari

Ostavi komentar