Šta nas očekuje u oblasti mobilne telefonije

Mobilna Telefonija / 26. 01. 2012. / Bloger:

Sve promene vezane za mobilnu telefoniju dolaze iz zapadnih zemalja. Dominiraju Norveška i Austrija kao zemlje iz kojih dolaze mobilni operateri Telenor i Vip. Telekom Srbija (mts) očekuje svoju privatizaciju, a upliv stranog kapitala doneće osim žešće trke i nove trendove.

Besplatni minuti u mreži i pre potrošenih minuta

U Nemačkoj je jako popularan sistem prema kome vaš mobilni paket sadrži besplatne razgovore u mreži za sve vreme a ne samo po isteku besplatnih minuta. Ako već plaćate pretplatu, a poznato je da su troškovi unutar mreže najmanji, zašto ne bi od početka imali besplatne minute unutar svoje mreže. Ovakav potez sa druge strane može dovesti do povećanja cene paketa ili smanjenja besplatnih minuta. Videćemo kako će domaći operateri balansirati svoje ponude.

Brisanje granice mobilni – fiksni

Minutima koje imate u okviru paketa ta granica je već izbrisana, a tek će se brisati kako se tržište fiksne telefonije reši monopola Telekoma. Ulazak Telenora na tržište fiksne telefonije doprineće da se besplatni razgovori osim u mobilnoj Telenor mreži usmere i na fiksnu mrežu. Zanimljiv je primer Nemačkog Vodafona gde vikendom imate neograničeno besplatno razgovora ka svim mobilnim ali i fiksnim mrežama.

Manje SMS poruka – više interneta

Facebook, Twitter i uopšte internet doprineli su povećanju pisane komunikacije online. Prateći te trendove strani mobilni operateri, na primer Telenor u Norveškoj, prilagodili su svoje pakete i smanjili SMS poruke. Internet saobraćaj je povećan. Ako u potpunosti poredimo i cene nadamo se da u slučaju Telenora neće biti promena, pošto slični paketi u Norveškoj koštaju od prilike duplo više nego u Srbiji.

Legalni iPhone uz tarifni paket

Na zapadu je sasvim normalno da prilikom kupovine mobilnog paketa od telefona odaberete na primer Apple iPhone 4s (Norveška), koji uz određene pakete košta oko 300 eura. Generalni direktor Telekoma Srbija, Branko Radujko, izjavio je da postoji volja i konkretna ponuda kompanije Telekom Srbija poslata na adresu kompaniji Apple, da se na naše tržište sasvim legalno u ponudu uvrste i iPhone telefoni. Ta ponuda očigledno i dalje stoji na nekom stolu.

Ako će realno neko moći da uvede iPhone u Srbiju to će pre svih biti Vip Mobile, koji u svojoj mreži u Austriji uveliko nudi iPhone 4 8GB za 0 eura, u okviru  paketa koji mesečno iznosi 35 eura i poseduje 1500 minuta, 1500 sms poruka i neograničen internet.

Kada će se iPhone stvarno naći i na našem tržištu možemo samo da nagađamo, a nadamo se da se to neće desiti kad i ulazak Srbije u Evropsku Uniju.

Miloš Petrović

Foto grafije preuzete sa A1 i Telenor No

Share Button

Slede komentari
  1. Da li još neko ima iskustvo sa praćenjem video nadzora preko mobilnog telefona, koristim android telefon i bas sam prezadovaoljan aplaikacijom koja mi omogućava kontrolu video nadzora preko mob.Podešavanje je veo lako i praktično uz ovakav DVR snimač http://pro-sistem.net/dvr-snimaci/ Cena i kvalitet su skroz srazmeni tako da sm prezadovoljan.Savršenstvo tehnologije

Ostavi komentar