Koji prepaid paket izabrati?

Mobilna Telefonija / 25. 07. 2012. / Bloger:

Razmišljate da kupite prepaid karticu ali se ne možete odlučiti koju i od kojeg mobilnog operatera?
Da bi smo vam pomogli u izboru, za vas smo analizirali prednosti i nedostatke svih prepaid paketa koji su u ponudi na srpskom tržištu.

Najveća prednost prepaid tarifnog sistema je mogućnost potpune kontrole troškova tako što usluge plaćate unapred, pa vam se ne može desiti da vam stigne račun sa povećom cifrom za plaćanje, već trošite samo onoliko koliko ste uplatili.

Bitno je napomenuti i to da svi mobilni operateri nude povoljnije uslove za pozive unutar svoje mreže, pa je preporuka da izaberete onu mrežu prema kojoj ostvarujete najviše poziva kako bi ste prošli što jeftinije.

Prepaid paketi

MTS

Za registraciju prepaid broja, MTS vam u narednih 6 meseci poklanja po 50 dinara bonus kredita koji možete iskoristiti za prenos podataka, razgovore i slanje SMS poruka ka svim mrežama u domaćem saobraćaju.

Prepaid kartica se može nabaviti po ceni od 200 dinara uz koji dobijate inicijalni kredit u iznosu od 200 dinara.

U ponudi su četiri prepaid tarifna paketa:

Paket “Toki”

Pogodnost ove tarife je kaskadno tarifiranje koje donosi popust na duže razgovore u okviru MTS mreže i to već nakon drugog minuta razgovora. Nakon četvrtog minuta svakog poziva u okviru MTS mreže, cena razgovora je svega 1 din po minutu.

Uspostava veze se naplaćuje 8.9 dinara, a cena SMS poruke iznosi 4.5 dinara. Pozivi ka izabranim Friends & Family brojevima koštaju 5.31 dinar po minutu.

Paket “Tipi”

Paket “Tipi” namenjen je ljubiteljima SMS poruka, pa tako cena jedne poruke u domaćem saobraćaju košta svega 2.4 dinara. Što se tiče poziva, uspostava veze naplaćuje se 8.9 dinara, ista je cena i za minut razgovora u okviru MTS mreže, dok za pozive ka drugim mrežama u domaćem saobraćaju minut košta 11.68 dinara.

Paket “Kul”

“Kul” tarifni paket namenjen je pre svega korisnicima Friends & Family brojeva, tj. “mreže unutar mreže” koju mogu činiti tri broja koja najčešće pozivate a koja su u MTS mreži, pa tako minut razgovora košta svega 2.36 dinara, dok je cena SMS poruke samo 1 dinar.

Za pozive izvan Friends & Family brojeva, minut razgovora prema svim domaćim mrežama naplaćuje se 8.9 dinara, koliko košta i uspostava veze. Cena poruke u domaćem saobraćaju iznosi 4.5 dinara.

Prepaid paketi MTS

Paket “Moj klub”

Tarifni paket “Moj klub” namenjen je svima koji vole jedan od naša dva najveća kluba – Crvenu Zvezdu ili Partizan.

Ovaj paket odlikuju neverovatno niske cene za komunikaciju sa tri broja iz MTS mreže koja vi odaberete, odnosno sa Friends & Family brojevima. Minut razgovora kao i jedna SMS poruka koštaju svega po 1 dinar. Za pozive ka bilo kojim brojevima u domaćem saobraćaju cena minuta razgovora je 8.9 dinara a cena SMS poruke 4.5 dinara. Uspostava veze naplaćuje se standardnih 8.9 dinara.

Vip mobile

Za razliku od ostala dva operatera, Vip ima u ponudi samo jednu prepaid tarifu. Njena prednost ogleda se u tome da se može po istoj ceni telefonirati prema svim fiksnim i mobilnim operaterima u Srbiji, cena uspostavljanja poziva je 6.9 dinara, a cena svakog minuta razgovora iznosi 8.9 dinara sa PDV-om. Cena SMS poruke je 3.9 dinara.

Prepaid paketi Vip

Telenor

Kompanija Telenor ima u ponudi nekoliko tarifnih paketa sa sledećim karakteristikama:

Paket “Tako lako”

Telenor je obezbedio svojim korisnicima paket koji je dosta sličan gore navedenom iz Vip-a.
“Tako lako” paket možete koristiti za pozive prema svim nacionalnim mrežama, bilo fiksnoj ili mobilnoj po istoj ceni.

Uspostavljanje veze naplaćuje se 8.9 dinara a isto toliko košta i svaki minut razgovora.
Cena SMS poruke je 4.5 dinara.

Postojeći korisnici mogu se prebaciti na ovu tarifu bez ikakvih problema, dok cena novog prepaid paketa “Tako lako” iznosi 200 dinara sa 50 dinara inicijalnog kredita.

Prepaid paketi Telenor

Paket “Poruke”

Ukoliko mobilni telefon više koristite za slanje poruka onda je ovaj paket vaš pravi izbor jer vam nudi vrlo povoljnu cenu SMS poruka u nacionalnom saobraćaju. Cena poruke je svega 2.5 dinara.

Razgovori su zato nešto skuplji, pa tako cena uspostavljanja veze iznosi 8.9 dinara, cena minuta razgovora u Telenor mreži takođe 8.9 dinara a cena minuta razgovora prema drugim nacionalnim mrežama košta 11.7 dinara.

Cena ovog paketa je 200 dinara sa 50 dinara inicijalnog kredita i bonusom od 100 besplatnih poruka.

Prepaid paketi Telenor

Paket “Priča”

Za razliku od prethodnog paketa koji ima najpovoljniju cenu SMS poruka, ovaj paket donosi korisnicima najnižu cenu poziva u okviru Telenor mreže. Cena uspostavljanja poziva je 8.9 dinara, minut razgovora u nacionalnim mrežama košta 11.7 dinara ali zato cena minuta razgovora u okviru Telenor mreže iznosi svega 3.4 dinara. Cena SMS poruke je 4.5 dinara.

Ovaj paket može se aktivirati za 200 dinara, a za početak dobijate 50 dinara inicijalnog kredita i 100 besplatnih SMS poruka.

Prepaid paketi Telenor

Naš savet je da dobro analizirate svoje potrebe i na osnovu njih donesete odluku kojeg operatera izabrati. Ako su vam pozivi usmereni ka svim mrežama, najbolji izbor je Vip. Ukoliko najčešće pozivate brojeve iz MTS mreže i preferirate duže razgovore, onda je najbolje izabrati „Toki“ tarifni paket sa kaskadnim tarifiranjem ili ako pozivate brojeve iz Telenor mreže, onda odaberite paket „Priča“. Komunikacija u okviru Friends & Family paketa je najjeftinija uz “Moj klub” tarifni paket. Za često slanje SMS poruka preporučujemo Telenorov paket „Poruke“ ili MTS-ov paket „Tipi“.

Autor: Damir Petkovski

Foto: mobile-news.co.uk

Share Button

Slede komentari

Ostavi komentar