Poređenje Telekom i SBB fiksne telefonije

Mobilna Telefonija / 06. 11. 2012. / Bloger:

Kompanije koje u Srbiji pružaju usluge fiksne telefonije uskoro će dobiti još jednog konkurenta – firmu SBB, poznatog operatora kablovske televizije i interneta.

U 2011. godini po podacima Ratela bilo je oko 3.030.000 korisnika fiksnih telefona u našoj zemlji. Ogromna većina, preciznije oko 3 miliona korisnika dobija usluge fiksne telefonije od kompanije Telekom Srbija, svega 20.000 korisnika ima kompanija Orion, dok Telenor usluge fiksne telefonije pruža samo firmama.

mobilna telefonija

Povoljnosti usled povećanja konkurencije najviše će osetiti sami korisnici, koji će tako dobiti bolju uslugu uz niže cene, kao i brojne pogodnosti i novine.

U nastavku možete pogledati najbitnije karakteristike SBB-a kao novog i Telekoma Srbije kao najvećeg operatora fiksne telefonije u Srbiji.

SBB

Usluge fiksne telefonije od kompanije SBB moći će da koriste samo domaćinstva kod kojih već postoje kablovi i mreža SBB-a, odnosno tek oko 700.000 domaćinstava.

Novi telefonski priključak u SBB-u košta 3.990 dinara, s tim da se korisnici oslobađaju plaćanja naknade za novi telefonski priključak ukoliko prilikom ugovaranja odaberu opciju uz minimalno korišćenje usluge u trajanju od 24 meseca. Za one korisnike koji već imaju SBB internet ili kablovsku uvođenje priključka je besplatno.

Mesečna pretplata u SBB-u iznosi 390 dinara, s tim što treba naglasiti da se mora plaćati i distribucija televizijskog sadržaja koja iznosi 1036 dinara, pa je ukupna cena mesečne pretplate 1.426 dinara.

U pretplatu je uključen neograničeni broj minuta za razgovor u okviru SBB mreže kao i 100 minuta ka svim fiksnim brojevima u Srbiji i u Zoni 1 u inostranstvu.

Cena razgovora ka svim fiksnim brojevima u Srbiji košta 1 dinar po minutu, a ka mobilnim brojevima 9 dinara po minutu. Za pozivanje inostranstva, važi cena od 6 dinara po minutu.

Telekom Srbija

Novi telefonski priključak u Telekomu košta 6.000 dinara i može se platiti u više rata. Mesečna pretplata iznosi 516 dinara, a u nju je uključeno čak 300 besplatnih impulsa tj. oko 263 minuta razgovora.

Cena razgovora u okviru iste mrežne grupe u slabom saobraćaju iznosi svega 0,55 dinara po minutu a u jakom 1,11 dinara po minutu. Telefonski razgovori između mrežnih grupa u slabom saobraćaju koštaju 0,84 dinara po minutu, dok u jakom saobraćaju iznose 1,69 dinara po minutu.

Noćni razgovori u istoj mreži su potpuno besplatni, a to podrazumeva period od 21 do 7 sati. Pozivi ka mobilnim mrežama iznose 7,28 dinara po minutu, a prema inostranstvu od 4,88 dinara po minutu.

Treba pomenuti da kompanija Telekom čije usluge fiksne telefonije karakterišu odličan kvalitet i pouzdanost ima pokrivenost na celoj teritoriji Srbije za razliku od kompanije SBB i ne uslovljava korisnike da se opredele za još neku uslugu.

U hitnim slučajevima, sigurnija je varijanta Telekom zbog toga što na njegove usluge ne mogu uticati nikakvi spoljni faktori, poput npr. nestanka struje i sličnih problema.

Foto: sorgunsydv.gov.tr

Autor: Damir Petkovski

Share Button

3 Komentara
 1. Stole

  Šta su to IN platforme u okviru Mrežnih (telefonskih) brojeva – konkretno 0700.

  Ako zovem neki broj na 0700 – kako se to tarifira ?

 2. Anita

  Da li moraš biti vlasnik stana da bi dobio fiksni ili ne?hvala

 3. Gordana Đjuric

  Da li Vi mozete uvesti fiksni telefonski prikljucak u Opstini Krupan, Selo Ravnaja
  Hvala

Ostavi komentar