Pazite! Međunarodni roaming u pograničnoj zoni

Mobilna Telefonija / 02. 09. 2011. / Bloger:

Nekima od vas verovatno se dešavalo da se nađete u pograničnoj zoni i obavljajući razgovore normalno, posle toga proverite i vidite da ste potrošili dosta kredita . Pitate se šta je u pitanju. Odgovor je jednostavan, ušli ste u roaming, ali ne nacionalni roaming kao što smo pisali, koji je apsolutno “bezbolan” , već međunarodni roaming u pograničnoj zoni.

Za one koji ne znaju međunarodni roaming je usluga koja omogućava prepaid i postpaid korisnicima korišćenje mobilnog telefona u mrežama drugih mobilnih operatora u inostranstvu sa mnogo većim tarifama nego kod nas. Usluge koje mogu da se koriste u roamingu su pozivanje, primanje poziva, video poziv, GPRS saobraćaj, slanje i primanje SMS poruka.

Obično je najkritičniji GPRS saobraćaj, odnosno mobilni internet, koji se tarifira najskuplje i teško ga je kontrolisati. Ukoliko na primer imate smartphone koji ne prepoznaje roaming, može se desiti da u roamingu automatski preuzima vaše mejlove, što će vas koštati nekoliko stotina dinara.

Savet: preporučujem vam da svoj mobilni telefon podesiti na ručno (manuleno) traženje mreže i da vam tako uvek stoji, jer ćete tako izbeći automatsko prebacivanje na drugu, najčešće jaču,  mobilnu mrežu iz druge zemlje. Ono što takođe trebate znati je da pri svakom uključivanju vašeg telefona mreža kreće sa automatskim traženjem. Ukoliko imate smartphone (pametni telefon novije generacije) podesite da se internet isključuje ukoliko ste u roamingu.

Evo i jednog primera kako da podesite mrežu na ručno biranje na najprostijem modelu mobilnog telefona . Postupak je sledeći:  Menu> Settings> Phone Settings > Network Selection >Manual

Autor: Miško Bobić, Miloš Petrović

Foto@pedrosimoes

Share Button

Ostavi komentar