VR uređaji koje možete koristiti uz mobilne telefone

Mobilni Telefoni / 11. 10. 2018. / Bloger:

Mobilni telefoni i pametni uređaji koje koristimo svakodnevno, iz dana u dan postaju kvalitetniji, pružaju nam neverovatne usluge koje nam olakšavaju obavljanje poslovnih i privatnih obaveza i tu su kada su nam potrebni opuštanje i zabava.

VR uređaj; pixabay.com

I dok smo na evoluciju smart uređaja navikli, ono što se u svetu mobilne telefonije i digitalizacije dešava i postaje sve dostupnije je uvođenje virtuelne realnosti koje po definiciji predstavlja kompjuterski generisano maštanje. Poslednjih godina virtuelna realnost je u ogromnoj meri napredovala i privukla pažnju mnogih firmi čija borba za ovaj segment tržišta tek predstoji.

Kako je zapravo nastala VR?

Prve korake ka kreiranju virtuelne realnosti načinila je kompanija Google. 2011. godine Google je razvio prototip svojih naočara za proširenu stvarnost (Google Glass), da bi nešto kasnije Start up firma Oculus VR razvila ono što danas mnogo češće vidimo – prve naočare za virtuelnu stvarnost.

Iako je tri godine kasnije i Facebook uplovio u vode VR-a kupovinom kompanije koja je kreirala prve naočare za virtuelnu stvarnost, Google je 2014. stvorio jeftini kartonski „headseat“ sa sočivima koji se u kombinaciji sa pametnim telefonom i aplikacijom pretvara u naočare za virtuelnu realnost. Kartonski „uređaj“ bio je ogroman korak za približavanje virtuelne realnosti ljubiteljima digitalnih tehnologija.

Hronološki gledano, godinu dana kasnije Oculus je razvio uređaj Gear VR, koji je kompatibilan sa većinom Samsungovih teleofna, ali je na tržištu znatno bolje prošao uređaj kompanije HTC koja je u istom periodu predstavila HTC Vive, naočare čiji se kvalitet pokazao kao izuzetan.

pixabay.com

Poslednju generaciju VR uređaja unapredio je LG, čiji je uređaj potpuno drugačiji od svojih prethodnika – ima metalno kućište, poboljšane performanse, modularan je i pun dodataka, poput VR naočara. Trenutno, ovo je jedan od najnaprednijih VR modula.

Trenutno popularni VR headsetovi

U 2018. godini raznovrstnost uređaja i headsetova i mogućnost njihovog uparivanja radi virtuelne realnosti je ogromna, a mnogobrojne su i mogućnosti za njihovo korišćenje.

Lista setova za VR koji su trenutno popularni je dugačka, ali se pojedini izdvajaju zbog svojih performansi, ali i cena zbog kojih su prilično dostupni svakom ljubitelju virtuelne stvarnosti.

Altergaze VR

Altergaze VR jedan je od trenutno popularnijih headsetova. U pitanju je 3D ištampan set, pokrenut nakon što je novac za njegovu izradu sakupljen putem Kickstarter web sajta u martu 2014. godine. Možete ga koristiti sa Android i iPhone telefonima.

Ukoliko ne koristite jedan od navedena dva operativna sistema, najbolje rešenje je Archos VR set koji je kompatibilan sa svim pametnim telefonima na tržištu. Ovaj uređaj vam omogućava i gledanje 3D filmova i video klipova.

BoboVR Z4

BoboVR Z4 je headset koji vam pruža 120 stepeni vidnog polja, i to uz unapred ugrađene slušalice, dugme za kontrolu zvuka i kontrolno dugme. Ipak, ovaj uređaj je dostupan samo za telefone veličine ekrana od 4 do 6 inča.

Fove VR

U pitanju je jedan od retkih uređaja koji ima ugrađene senzore koji prate pokrete očiju i na taj način vrši interaciju sa korisnikom. Vidno polje je 100 stepeni, a Fove VR je prvobitno lansiran kao projekat na spomenutom Kickstarter sajtu i koji je pridobio skoro pola miliona dolara od ukupno 1400 ljudi širom sveta.

Google cardboard

Jedan od svakako najprodavanijih setova je Google cardboard. Set kompanije Google je jedan od najjeftinijih i najlakši je za pronalazak na tržištu i kupovinu. U pitanju je jedan od headsetova kojim je i označen početak VR ere. Nešto čvršća verzija Google headseta je Homido, verzija napravljena od plastike i koja može funckionisati sa bilo kojim pametnim telefonom.

Merge VR

Merge VR je poznat po tome što je mnogo lakši od ostalih i dugotrajniji. Ovaj set je napravljen od mekane pene i dizajniran tako da bude što komforniji za upotrebu i nošenje. Kompatibilan je sa skoro svim iOS i Android uređajima.

pixabay.com

Na osnovu malog VR uređaja i headsetova koje predstavljamo, već je jasno šta nas može očekivati već u bliskoj budućnosti kada je u pitanju virtuelna realnost i digitalizacija. I dok čekamo da brojni popularni setovi budu dostupni i na našim prostorima, više o virtuelnoj realnosti, njenim mogućnostima i upotrebi možete čuti 15. novembra u Kongresnom centru Master na NS Virtual konferenciji – prvoj međunarodnoj konferenciji interaktivnih tehnologija u jugoistočnoj Evropi.

Share Button

Ostavi komentar