Test: Asus Padfone 2

Mobilna Telefonija , Mobilni Telefoni / 24. 04. 2013. / Bloger:

Sa proizvodnih traka kompanije Asus u svet tehnoloških čuda stigao je PadFone 2, pametni telefon koji se za tili čas transformiše u tablet. Imao sam priliku da testiram ovaj uređaj, pa u nastavku možete pročitati moje utiske.

Radi se o hibridnom uređaju koji je zamišljen kao kombinacija smartfona i tableta, baziran na Android operativnom sistemu 4.1 Jelly Bean.

Pokreće ga snažni Qualcomm Snapdragon S4 Quad Core procesor od 1.5 GHz koji neće imati ni najmanji problem da se izbori sa više aplikacija pokrenutih istovremeno. Uz dobar „motor“ ide i 2 GB RAM memorije kao i 32 GB prostora za smeštaj podataka.

Telefon

Telefon poseduje ekran od 4.7 inča rezolucije 1280×720 px, prednju kameru od 1.2 MP i zadnju od odličnih 13 MP. Težak je samo 135 grama sa sve litijumskom baterijom od 2140 mAh koja može da izdrži do 16 sati razgovora.

Kao punjač za telefon može služiti i tablet, ovo se pokazuje jako korisnim u situacijama kad je baterija telefona pri izdisaju a u blizini nema izvora električne energije. Dovoljno je spojiti telefon sa tabletom i na taj način napuniti bateriju telefona.

Fotografisano PadFone 2 uređajem

Tablet

U telefonu se nalazi kompletan mozak ovog uređaja, tako da tablet sadrži samo ekran od 10.1 inča rezolucije 1280×800 px, prednju kameru od 1 MP, kvalitetan zvučnik, bateriju od 5000 mAh i nekoliko tastera sa strane za uključivanje uređaja i kontrolisanje jačine zvuka. Sve to zajedno teži svega 514 grama odnosno 649 grama sa sve telefonom.

Kao zadnju kameru, tablet koristi kameru telefona, koji se vrlo jednostavno spaja sa tabletom.

Sve aplikacije sa telefona dostupne su i na tabletu, bez dodatnih sinhronizacija.

Tablet se bez problema može koristiti i na jakoj dnevnoj svetlosti, uz opciju pojačanog osvetljenja ekrana pa se komotno može čitati s njega i po jakom suncu.

Zaključak

Asus očigledno ima čvrstu nameru da osvoji deo tržišta smartfona i tablet uređaja a PadFone 2 je proizvod koji na tom polju može napraviti izuzetan uspeh. Kombinacija dva uređaja u jednom je vrlo zanimljiv koncept kome vredi pokloniti pažnju.

Damir Petkovski

Share Button

Ostavi komentar