Ko plaća roming?

Mobilna Telefonija / 11. 10. 2011. / Bloger:

Jedna od najvećih zabluda je što ljudi misli da će imati dodatne troškove ako zovu nekog ko se nalazi u romingu. Uglavnom misle da će im stići mnogo veliki račun za telefon. To je apsolutno netačno, pozivalac će platiti standardnu tarifu kao da zove svog prijatelja koji se nalazi bilo gde u Srbiji. Čak šta više, ukoliko ste na postpaid paketu i imate besplatne minute, nećete platiti ništa.

Sobzirom da plaćanje u romingu nije baš najjasnije, evo par slučajeva i objašnjena kada i ko plaća dodatne troškove rominga.

Zovem iz Srbije nekoga ko je u romingu (slučaj 1.)

Kao što smo rekli, u ovom slučaju pozivalac ne snosi nikakve dodatne troškove. Naplaćuje mu se standardna tarifa ili „skidaju“ besplatni minuti. Kao da poziva nekog ko je u istom gradu.

Nalazim se u romingu i neko me zove iz Srbije (slučaj 2.)

U ovom slučaju snosite troškove rominga i to po tarifi koju je propisao vaš mobilni operater, a oni zavise od roming zone, odnosno države u kojoj se nalazi. Više o cenama možete saznati na sajtu svog operatera.

Nalazim se u romingu i zovem nekog u Srbiji (slučaj 3.)

Ovo je standardni slučaj i sve troškove poziva iz rominga snosi pozivalac. Ti troškovi zavise od roming zone, odnosno države u kojoj se nalazi. Na primer, na MTS-ovom sajtu možete videti cene poziva (http://www.mts.telekom.rs/index.php/roaming-standard.html) .  Ukoliko pozivalac ima paket sa besplatnim minutima, oni mu se neće skidati.

Nalazim se u Srbiji i neko me zove iz rominga (slučaj 4.)

Primalac poziva, koji se nalazi u Srbiji neće snositi nikakve troškove. To je kao kada prima bilo kakav poziv.

Pozivi unutar rominga (slučaj 5.)

Slučaj je sledeći – otišli ste sa društvom na letovanje i svi ste poneli svoje telefone i kada se razdvojite preko njih komunicirate. Ili, na primer, imate potrebu da pozovete vodiča, koji vam je ostavio svoj domaći 06* broj. Ili, na primer nalazite se u Egiptu i zovete svog prijatelja na mobilni koji se nalazi u Grčkoj.

U ovom slučaju, troškove rominga snose i pozivalac i primalac poziva. Pozivalac snosi troškove koji su po tarifi kao da zove bilo koji broj iz rominga, što je objašnjeno slučajem br.3., dok primalac poziva snosi troškove koji su objašnjeni u slučaju broj br.2.

Kao i sa pozivima, isto važi i za SMS poruke. Više  informacija o romingu, roming zonama i tarifama možete saznati ako posetite zvanični sajt vašeg operatera.

Autor: Aleksandar Babić

Share Button

Slede komentari
 1. Pita Tuđman đavola:
  Jel mogu da pozovem Zagreb samo na minut i vidim kako stoje stvari u mojoj zemlji? Zanima me kada ćemo u Evropu.
  – Može – odgovori đavo
  Završi Tuđman razgovor a đavo mu kaže – Ovaj poziv košta milion dolara.
  – Nema problema. Reče Tuđman i plati.
  Čuje to Sadam pa i on upita:
  – Mogu li i ja da nazovem Bagdad? Ovi moji imaju probleme, pa me zanima kako ih rešavaju.
  – Može, ali će te to koštati 2 miliona dolara. – Kaže đavo.
  Sadam završi razgovor i plati.
  – To je sve čuo Milošević pa upita đavola: – A jel mogu ja da nazovem Beograd? Zanima me da li su sačuvali Kosovo, da li se popravio standard i mnogo toga još.
  – Može. – Reče đavo.
  Kad je završio razgovor Milošević upita: – Koliko treba da platim?
  – Ništa. – Odgovori đavo.
  – Kako ništa. Ova dvojica su platili po milion i dva a ja ništa.
  – Kad zoveš iz jednog pakla u drugi, računa se kao lokalni poziv.

Ostavi komentar