Firefox napada Android

Mobilna Telefonija / 12. 10. 2013. / Bloger:

Za pobednika Telenorovog konkursa “Firefox izazov” za najbolju aplikaciju namenjenu telefonima sa Firefox operativnim sistemom, proglašen je Goran Davidović, autor aplikacije “Beoprevoz”.

izazov

Aplikacije su ocenjivane na osnovu inovativnosti, dizajna, funkcionalnosti, stepena integracije sa Firefox platformom i upotrebne vrednosti za krajnje korisnike.

Pobednik takmičenja dobio je nagradu od 5.000 evra, koju je obezbedila kompanija Telenor. Ukupni nagradni fond iznosio je 12.000 evra, a osim autora pobedničke aplikacije, novčane nagrade dobila su još četvorica programera za aplikacije “TrippyTap”, “Monterminal”, “Srickie” i “Meet Serbia”.

Kompanije Telenor i Mozilla odličnu saradnju krunisaće krajem godine, tako što će Telenorovi korisnici prvi u Srbiji dobiti mogućnost da koriste uređaje sa operativnim sistemom “Firefox”.

firefox1

Odziv programera na konkurs “Firefox izaziv” premašio je sva očekivanja, pa će u samom startu korisnici Firefox operativnog sistema imati veliki broj dobrih lokalnih aplikacija na raspolaganju.

Firefox operativni sistem je definitivno platforma za koju je lako razvijati aplikacije, jer se programeri oslanjaju na već poznate programske jezike. To može biti jedan od ključnih preduslova za njen uspeh.

Upravo su programeri glavni pokretači popularizacije Firefox telefona jer oni stvaraju aplikacije prilagođene korisnicima u Srbiji. A domaće Firefox aplikacije po svom kvalitetu, već postaju konkurentne domaćim Android aplikacijama.

firefox2

Biće vrlo zanimljivo pratiti razvoj Firefox-a i borbu sa Androidom na tržištu Srbije, gde bi jednu od presudnih uloga mogla imati cena Firefox telefona.

Share Button

Slede komentari

Ostavi komentar