Kako da vas prekoračenje postpaid paketa manje zaboli?

Mobilna Telefonija / 07. 04. 2017. / Bloger:

Prekoračenje mesečnog zaduženja zbog nedostatka minuta, SMS poruka ili megabajta nije retkost, već vrlo čest slučaj i za sobom povlači dodatne troškove ili aktivaciju nekog od dodataka u okviru paketa. Nedovoljna obaveštenost korisnika o prekoračenju mesečnog saobraćaja iz paketa kod operatera jedan je od najčešćih razloga za primedbe korisnika. Analizirali smo kakve usluge, pogodnosti i cene nude srpski operateri nakon isteka mesečnog saobraćaja iz mobilnog paketa.

Prekoračenje minuta

Minuti su osnovni deo svakog postpaid paketa, pa se broj istih u okviru paketa kreće od 100 kod svih operatera, do 3000 minuta u Vip, 4000 u MTS mreži i 5000 minuta u najvećem Telenor paketu. U pitanju su minuti koje možemo upotrebiti u okviru svih mobilnih i fiksnih telefonija u unutrašnjem saobraćaju. Ponuda minuta za pozive unutar iste mobilne mreže kod svih operatera gotovo je ista – broj minuta je ili neograničen ili desetostruko veći u odnosu na količinu saobraćaja namenjenog pozivima ka svim mrežama.

Poređenjem ponude sva tri operatera u Srbiji, dolazimo do podatka da se ponuda dodatnih minuta za postpaid korisnike zasniva na tri različita paketa gde se broj minuta, zavisno od dodatka kreće od 30 do 240 minuta.

Zaključak je da najbolju ponudu za poručivanje dodatnih minuta ima operater Vip. Poređenja radi, za dodatak koji u MTS-u sadrži 30 minuta, neophodno je izdvojiti 190 dinara, u Telenoru za 50 minuta, 195, dok je u Vip-u cena najniža i za 30 minuta platićemo 99 dinara. Sličan je odnos cene i količine saobraćaja i kod dodataka sa većim brojem minuta. Poredeći najopširniji dodatak operatera MTS i Vip od 120, odnosno 240 minuta, govorimo o ceni koja je gotovo ista (490 dinara u MTS-u i 499 dinara u Vip-u), a gde je odnos u broju minuta 1:2. Takođe, pogodnost koju Vip nudi je i mogućnost aktivacije na više meseci, kada je cena niža za oko 15 odsto.

Dodatak koji je dostupan samo za korisnike MTS mreže je dodatak „Najdraži broj“ gde se po ceni od 150 dinara dobija 2000 minuta i isto toliko SMS poruka za komunikaciju unutar MTS mreže.

Dakle, kada govorimo o ponudi dodatnih minuta nakon prekoračenja mesečnog saobraćaja, najpovoljnije dodatke možemo naručiti u Vip-u, zatim Telenoru, pa tek onda MTS-u.

Ukoliko ne želite da aktivirate neki od dodataka, važno je znati da je cena jednog minuta u MTS-u i Telenoru 11,90 dinara. Cena minuta u Vipu iznosi 9.9 dinara. Ipak, jedino mobilni operater Vip ne naplaćuje uspostavu poziva nakon potrošenog saobraćaja iz paketa, dok se kod ostalih operatera ova usluga naplaćuje od 11,90 dinara.

Prekoračenje SMS poruka

Kada govorimo o SMS porukama najpovoljniju ponudu za veći broj poruka ima Telenor. Dodatak po ceni od 195 dinara obuhvata 1000 SMS poruka do kraja meseca, bez mogućnosti za prenošenje u naredni. Sa druge strane, za manji broj poruka, MTS i Vip nude tri, odnosno četiri različite mogućnosti. Za 100 poruka u MTS-u je neophodno izdvojiti 90 dinara, 500 poruka 290, a 3000 SMS-ova košta 390 dinara. Sa druge strane, Vip nudi mogućnost uplate 50 poruka po ceni od 49 dinara, 100 za 89 i 500 za 199 dinara, kao i najsveobuhvatniji dodatak sa 1000 poruka po ceni od 359 dinara.

S obzirom na to da Telenor nakon potrošenog redovnog saobraćaja nudi mogućnost naručivanja samo dodatka od 1000 poruka, poredeći MTS i operatera Vip, shvatićemo da je cena za manji broj SMS-ova relativno slična. Za dodatnih 500 poruka prednost ima Vip, dok za one koji više vole dopisivanje po relativno sličnoj ceni u MTS-u mogu dobiti 3000, umesto 1000 poruka u Vip mreži.

Analizirajući dodatke SMS poruka zaključujemo da nijedan operater nema najpovoljniju ponudu kada je u pitanju i manji i veći broj SMS-ova. Ukoliko je želja korisnika da se „dopuni“ uz manji broj poruka, najpovoljniju ponudu ima Vip, zatim MTS, dok najbolje rešenje za veći broj SMS-ova daje Telenor.

Važno je naglasiti da i u slučaju SMS poruka, kao i kod minuta, Vip nudi popust ukoliko se dodatak koristi na duži vremenski period.

Dobro je podsetiti i da ukoliko se ne opredelite za aktivaciju nekog od pomenutih dodataka, cena SMS poruke u domaćem saobraćaju u MTS-u iznosi 3,89, a u Vip-u i Telenoru 4,90 dinara. Ipak, aplikacije WhatsApp, Viber i Facebook svele su korišćenje SMS poruka na minimum, pa je aktiviranje dodataka sa porukama prava retkost. Zapitajte se, da li ste ikada prekoračili broj SMS poruka?

Prekoračenje interneta

Najsveobuhvatniju ponudu za dodatke nakon potrošenog redovnog saobraćaja definitivno ima ponuda interneta. Uz to, operateri nude i brojne dodatke za internet samo za pojedine aplikacije – Facebook, WhatsApp, Viber…

Za korisnike Telenor mreže ponuda je apsolutno najšira. Postoje tri vrste dodataka: dnevni, mesečni i dodaci koji se koriste najmanje dva meseca. Radi kvalitetnije analize, fokusiraćemo se samo na dodatke koji omogućavaju surfovanje do kraja meseca, a nakon isteka redovnog saobraćaja.

Već na prvi pogled, MTS svrstavamo u najskupljeg operatera kada je u pitanju internet. Izuzev mogućnosti za korišćenje interneta manje brzine nakon isteka mesečnog saobraćaja, MTS kod dodataka i sa manjim i sa većim brojem megabajta ima najviše cene. Ukoliko uporedimo druga dva operatera, za 500 megabajta interneta u Telenoru ćemo platiti 345 dinara, a u Vip-u 269, odnosno 199 ukoliko tarifni dodatak planiramo da koristimo bar tri meseca. Kod operatera Telenor najveći dodatak je onaj sa 1000 megabajta do kraja meseca po ceni od 445 dinara, dok Vip nudi mogućnost naručivanja dodatka sa 3, odnosno 10 gigabajta po ceni od 699, odnosno 1199 dinara. I u ovoj situaciji važi popust ukoliko korisnik želi da koristi dodatak tokom dužeg perioda.

Ako se osvrnemo na dodatke Telenora koji se kod ovog operatera moraju koristiti bar dva meseca i na Vip-ove dodatke koji nose popust za minimalno korišćenje od tri meseca, cene kod oba operatera su gotovo iste. Razlika u ceni za dodatke od 3 i 10 gigabajta je u obe situacije 4 dinara u korist Telenora. Dakle, razlika je manje-više zanemarljiva.

Treba podsetiti i na veliku razliku u ceni između MTS-a i Vip-a kada su u pitanju najveći paketi. Za 10 gigabajta interneta do kraja meseca u MTS-u korisnik mora izdvojiti 1999 dinara, dok je u Vip-u cena čak 40 odsto jeftinija.

Vip i Telenor takođe nude i dodatke namenjene komunikaciji i društvenim mrežama. U Vip-u postoji dodatak za Fejsbuk, WhatsApp i Viber po ceni od 159 dinara, a u Telenoru se za 195 dinara dobija dodatak sličan Vip-ovom, ali gde umesto Vibera, dolazi Twitter.

Dakle, pobedu u kategoriji internet dodataka za postpaid korisnike nosi operater Vip, prvenstveno zbog nižih cena za dodatke koji važe do kraja aktuelnog meseca, ali i vrlo konkurentnih cena kada su u pitanju oni dodaci koji važe za duži period.

Rasporedite saobraćaj kako vama odgovara

Ukoliko sagledamo aktuelne ponude sva tri operatera, treba izdvojiti i akciju Vip operatera. Nova ponuda obuhvata paket koji se osim od redovnih minuta, SMS poruka i interneta, sastoji i od dodatne količine sve tri vrste saobraćaja i koji se može iskoristiti u naredna 24 meseca, nakon isteka redovnog mesečnog saobraćaja. Dodatni minuti, SMS-ovi i megabajti koje korisnik raspoređuje prema svojim potrebama zasigurno omogućavaju veću fleksibilnost i smanjuju rizik od prekoračenja mesečnog računa.

Vip: Niže cene i veća fleksibilnost

Da sumiramo. Ukoliko ste korisnik koji namerava produženje ugovora sa aktuelnim ili planirate prelazak kod drugog operatera, a želite fleksibilnost po pitanju raspodele saobraćaja i minimalni rizik od čestog prekoračenja mesečnog zaduženja, najbolje rešenje je operater Vip. U slučaju SMS poruka i prekoračenja mesečnog saobraćaja, Telenor i Vip imaju prilično usklađene cene, a ako vam je internet više nego neophodan, Vip je idealno rešenje, ali svakako ne treba zanemariti ni pogodnosti koje nudi operater Telenor. Ponuda MTS-a je za sada takva da ukoliko uporedimo količinu minuta, SMS poruka i interneta sa drugim operaterima, rezultat svakako neće biti na strani MTS-a, i zbog nižih cena, i zbog veće količine saobraćaja u okviru dodataka koje nude druga dva mobilna operatera.

Share Button

4 Komentara
 1. Odlična tekst, bravo za grafikone!

 2. Gospodja

  Uopste nije platio vip clanak…

 3. gospodin

  nema sta gospodjo vip da placa clanak. mozda i jesu, ali ovo je mali portal pa nesto ne verujem. ostaje da su ovo u tekstu cinjenice. potpisao sam nekoliko velikih ugovora pre par dana, pa sam bas morao da izucim tematiku..
  u sustini, vip je najjeftiniji mobilni operater jer je najnoviji i ima najmanje korisnika i bori se za svoju poziciju na trzistu. uz sve ovo iz teksta, vip jedini na trzistu nudi da se neograniceno zove u mrezi od starta obracunskog perioda, ali samo za stare korisnike koji obnavljaju ugovor. mts i telenor to nemaju ni u kakvoj varijanti. vipov problem je pokrivenost u ruralnim podrucjima jer mts i telenor, koji je kupio mobtel, razvijaju mobilnu mrezu oko 25 godina, dok je vipova stara oko 10.. u urbanim podrucjima, vipov 4g razbija ostale. uz to, imaju i ekskluzivno pravo na 4g+ mrezu, sa brzinama po 150Mbps.
  mnogo je para ulozeno u vip. posto znam po nekoliko ljudi koji rade kod svih operatera, znam da vipovi imaju ubedljivo najbolje uslove i najvece plate, privatno zdravsteno i penziono.. i zato mora da forsira pricu sa boljom ponudom i privuce korisnike, a to treba koristiti dok traje jos par godina. posle ce svi da budu isti, kad budu imali isti udeo na trzistu.

 4. Marko

  Čak i da uzmemo da su svi izneseni podaci tačni, što me mrzi da proveravam, iako sam na prvi pogled primetio netačnosti (recimo navedeno je da je kod telenora najveći internet dodatak 1000 megabajta a nije nego je 10GB) ono što je rečeno za VIP ne vredi mnogo u praksi.
  Kao prvo pokrivenost nije problem samo u ruralnim područjima nego je signal loš i u mnogim delovima Beograda, toliko loš da nema prijema ili je recimo korišćenje mobilnog interneta nemoguće.
  Kao drugo obračun iskorišćenih minuta je kod VIP-a, a bogami i kod telenora problematičan, ne znam u čemu je caka da li u zaokruživanju na cele minute ili možda i krađi ali sa istim korišćenjem telefona u mts-u trošim 100 mniuta manje mesečno nego kod VIP-a (otrpilike 20% manje)

Ostavi komentar